19. 4. 2012

Knowing English is pretty useful

This article is just for people that speak or understand this language.
Why? Because I experienced something terrible last weekend.
Why? Because I met some people, that don´t speak english at all.
Why? I fu*king don´t know.

OK. Vy víte proč je angličtina důležitá. Cpou to do nás horem dolem rodiče, učitelé, paní na pracáku i šéfové. Kdo v dnešní době neumí anglicky, může rovnou zapomenout na zajímavé pracovní pozice. Tak to prostě je.

Pokud umíte anglicky, nemusíte čekat na překlad, ba dokonce nemusíte poslouchat někdy ne úplně vhodně vybrané dabéry. Někdo, kdo anglicky nerozumí, nikdy nezjistí, že v jeho oblíbeném filmu je vtipů dvakrát tolik a ještě k tomu o něčem jiném.

Každopádně je tady ale ještě jedna věc, o které se nijak extra nemluví. A to je snížení pravděpodobnosti, že se ztrapníte. Nebo, že vás bude vyšetřovat policie.

Znáte tohle? :
Tak asi tak.

Baví mě číst si nápisy na tričkách, co na sobě lidi nosí. A tím nemyslím rádobyvtipná, nebo stylová trička. (jsem geek, nerd, metalista, sportovec a chci aby to všichni viděli)
Myslím tím trička nošená tou nejběžnější populací, trička s potiskem a anglickými nápisy. Většinou jsou to naprosté nesmysly. Nebo sprosťárny.

Modlím se, opravdu se modlím za to aby rodiče malé holčičky, kterou jsem onehdá v Brně potkala, neuměli anglicky. Pokud totiž anglicky uměli, a přesto jí maminka dávala tričko s nápisem "Touch me", tak bych ... já ani nevím co bych. Pomohla by sociálka? Asi ne.
Ne, tohle není vtipné. Tohle vypadá jako pedofilní prostituce. A přivádí mě to k traumatizujícímu zážitku z neděle. Byli jsme na zápase s mými milovanými Aligátory v Plzni. V poločase vystupovaly roztleskávačky. Ale nenechte se mýlit, nebyly to žádné středoškolačky ani profesionálky. Byla to skupina malých holčiček ve věku tak od sedmi do třinácti let. Zatančily nám na dvě písničky a byly by roztomilé, kdyby se mi nezvedal kufr. První písnička byla tohle:



Ref.: Hej kluku, vezmi si mé tělo

Naplácej mi, byla jsem zlobivá
Ano hochu, můžu celou noc
Ne hochu, žádné další čekání
Nejsem na randění
Hej hochu, chceš jít dovnitř

Teď je ten pravý čas
Začíná nový život
Vnímej co potřebuji
Jak stoupá žár

Nebude žádná legrace
když budem ztrácet drahocenný čas.
Tak přijď ke mně a řekni mi
Jak to máš rád
a jak ti to správně udělat
Radši bys měl přestat utíkat.


Ref.:

Pa,pam,pararam,pa,pam,pararam
Pa,pam,pararam,pa,pam,pararam

Zvuky sílí
a nesou se okolím
O věcech, které budeme dělat
si nikdy ani neslyšel.

Nebude žádná legrace
když budem ztrácet drahocenný čas.
Tak přijď ke mně a řekni mi
Jak to máš rád
a jak ti to správně udělat
Radši bys měl přestat utíkat.


Ref.:
Ref.:

(celá píseň zde, překlad sebrán zde)

Ano, písnička s chytlavou melodií a jasným, jednoduchým rytmem. Ale přestavte si, že vám na to tančí banda sedmiletých holek. To už rovnou mohli tančit na Satisfaction i s rekvizitami.


 
 Ech pardon. Správně je to tady ↓

A maskota jim mohl dělat Pedobear.



9 komentářů:

  1. Hrozné? Proč? Je potřeba si uvědomit, že tyhle písničky vznikají primárně pro anglofonní publikum a nikomu to tam nevadí, vyhrávají v rádiu, pouští se na dětských oslavách. Proč je to tak hrozné, když je na internetu volně dostupná pornografie po odkliknutí pop upu o souhlasu, že je mi osmnáct let?
    Otázka by měla znít proč to tak necháme? Autoři těchhle věcí z toho mají peníze, popřípadě dobrý pocit, že se ukázali a nám se to líbí a to i autorce tohole článku předpokládám (neboť sama produkuje články na bitchbook). What ever works jak říká woody Allen. Kdo za to tedy může? Rodiče? Připravuji se na úlohu rodiče a tak nějak jsem zjistil, že pokud nezavřu děti do klece neuchráním je od těchto vjemů. Musel bych jim zakázat jakékoliv elektronické komunikační zařízení a zakrývat oči u každého stánku s bleskem či aha a nepouštět je do školy. Bohužel, jediné co můžu je naučit je tyto věci interpretovat, už úplně vidím jak vysvětluju šestiletému co to má být ta královna bitche.
    Bohužel nikdo nemyslí na důsledky svých činů, to by si totiž nemohl užívat života...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LOLec. Pustí-li autor předešlého komentáře šestileté dítě na tento blog (a počítám, že mu ho bude muset nejdřív hezky najít a rozkliknout), pak si veškeré vysvětlování cizích přzdívek zaslouží.

      On je totiž rozdíl mezi tím, dát sám sobě přezdívku na soukromém blogu a něco jiného je vzít velmi explicitní písničku a natrénovat na ni sestavu se zmíněnými šestiletými. Je třeba dívat se taky na prostředí a na účel a nemalovat stejným štětcem...

      Vymazat
  2. Proč o mě mluvíš v třetí osobě, když se osobně známe?
    A mohl bys trochu rozvést tu část s tím, co se mi to líbí? Já jsem to nepochopila. Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Omlouvám se, za třetí osobu, asi jsem v poslední době psal příliš školních textů.
    Myslím tím, že se ti líbí se ti explicitní vyjadřování sexuality.

    K cirrat: Pokud si myslíš, že se dítě, které umí číst a psát nedostane na takovýhle, nebo podobný blog, či erotickou stránku, zajímalo by mě na jaké planetě žiješ? Tady neexistuje něco jako soukromé, internet je veřejně sdílený prostor a pokud o něm smýšlíš jinak, nic to na tom nezmění. Když něco publikuješ na internetu, je to pro všecky a zodpovědnost by měla být na tobě, respektive na autorovi.

    Souhlasím s tím, že je hloupost pouštět takovou písničku do vystoupení malých dětí, ale má pointa je, že primární problém je jinde. Naše společnost prostě explicitně něco vyjadřuje a řve to z každého média. Takže ty holky tu písničku dobře znají a dost možná si ji samy vybraly. Pokud by tomu tak bylo, je to jejich chyba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jim šest. Kdybys řekl desetiletá děcka nebo starší, pak jo, ale v šesti letech, když se teprve technicky vzato číst učí? To by je někdo musel extra navést, a rodiče, kteří povolují v takovémto věku svým potomkům přístup na otevřený a nefiltrovaný net si tohle zaslouží. Jak mají v šesti letech tomuhle rozumět? Trochu přestřel s mentálním vývojem jedince, ne? Řeč v článku byla o tom "proboha jakej dospělák nechal děcka, aby ze sebe dělaly děvky" a o to jde - ty děti si totiž tu choreografii nenacvičily samy, někdo ji musel sestavit, někdo tu písničku musel schválit. A popravdě, já bych "kvýnabitche" hooodně dlouho, asi tak do nějakejch svejch třinácti nebo patnácti, překládala jako "ta, co to umí s bičem" a vůbec.

      Takže, žiju na planetě Zemi, a ty?

      Vymazat
  4. Svým způsobem oceňuji polemiku, kterou to vyvolalo, ale mám s ní jeden problém - článek je o něčem jiném. Ano, všude je sex, protože sex sells. Ano média to rvou z leva z prava. Ale tenhle článek je o tom, že lidi neumí anglicky.
    Rozumím tvé snaze dokázat, že jsem pokrytec a pravděpodobně i alibista. A byla bych, kdyby tenhle článek byl o tom, že se mi nelíbí písničky ve kterých je sex. Ale tenhle článek je o tom, že někdo nechá malé holčičky tančit na takovou písničku, aniž by si ověřil, o čem je text. Já si totiž nemyslím, že vedoucí těch roztleskávaček by tomu textu rozumněla.

    OdpovědětVymazat
  5. Já narážím na to, že by jí to nejspíš bylo jedno i kdyby tomu rozuměla, protože je ten sex všude a nikdo o tom moc neuvažuje, do určité míry i ty, ač bych to za pokrytectví neoznačoval, spíš je to otupělost k určitým věcem. Nepozastavujeme se nad tím, že je to všude kolem až do chvíle, kdy vidíme malou holku s trikem i'm so hot - to je ovšem jenom vrchol ledovce.
    K Cirrat nestačí, že na každém desátém bilbordu je slovo sex, které si můžou hodit do googlu a ani sebelepší firewal nezachytí všechno. Nemyslím, že přeceňuju mentální vývoj, sedmiletý syn jedné známé ji dělal přednášku o tom jaký je rozdíl mezi šukat a mrdat...

    OdpovědětVymazat
  6. OK, argumentům rozumím.
    Ale stále jsi mimo, protože tenhle článek je o angličtině, ne sexu.

    OdpovědětVymazat
  7. No blah! Marcel mi půjčil přehrávač, tak jsem si znuděně naladila rádio a aniž bych si zjišťovala, co je tebou avizovaný song, prozradila ho ta lepivá czenglish. Thumbs up!

    OdpovědětVymazat